• TENERIFE
 • GRAN CANARIA
 • LANZAROTE
 • FUERTEVENTURA
 • LA PALMA
 • LA GOMERA
 • EL HIERRO
Islas Canarias - Latitud de vida
Islas Canarias - Latitud de vida

DEN LEENDE SOLEN

La sonrisa del sol

Fyra män, tre kvinnor och fyra barn mellan ett och åtta år gamla är huvudrollsinnehavarna i detta äventyr på de sju Kanarieöarna. “Den leende solen” är en dokumentär om hur VÄRLDENS BÄSTA KLIMAT inverkar på invånare från en av zonerna med sämst klimat.

För första gången reste de till en plats långt bort, och så olik deras lilla by med bara 300 invånare, belägen i Grönlands isiga landområden, där temperaturen är synnerligen låg under största delen av året.

Gruppen reste tillsammans med Francesc Bailón, spansk antropolog och expert på inuitkultur och mycket välbekant tack vare hans kontinuerliga resor till Kulusuk. De anlände till öarna med världens bästa klimat där de upplevde situationer som de aldrig förut varit med om och upptäckte en helt annorlunda omgivning jämfört med den arktiska kylan: som till exempel att känna den vänliga brisen i ansiktet och gå utan skor på den varma sandstranden, låta sig smekas av havets vågor, för första gången i verkligheten se träd och skogar, eller djur som kameler och ödlor… Och även upplevelser som att se hur rinnande vatten kommer ut från kranen eller besöka städer. Ett otal av upplevelser och intensiva känslor som de aldrig kommer att glömma har för alltid registrerats i denna dokumentärfilm och, framför allt, i deras LEENDEN.

RESAN PÅ TRE MINUTER

La sonrisa del sol

FOTOGALLERI

La sonrisa del sol

KULUSUK

Är en isolerad by med 300 invånare belägen i Tunuregionen, på östra Grönland. Där lever inuiterna under mycket svåra förhållanden, med ett extremt klimat och ett landskap som alltid är täckt av is. Precis den dagen de skulle resa till Kanarieöarna väntades en storm, så nästan helt säkert skulle flygplatsen vara stängd. Ställda inför ett sådant bakslag, beslöt expeditionen hyra ett flygplan som skulle föra dem från Kulusuk till Reykjavik, i Island. Efter mer än 13 flygtimmar och 4.500 kilometer, anlände våra vänner inuiter till platsen med världens bästa klimat.

 • "De hade läderstövlar och ytterkläder på armen trots att de visste att de skulle komma till en plats med 30 grader högre temperatur.”

  Francesc Bailón

  Antropolog
 • "Jag har stor lust till att komma tillbaka till Kulusuk för att berätta för folket om mina otroliga upplevelser på Kanarieöarna.”

  Anda Kuitse

  Trumdansare
 • "Havet har många överraskningar och jag njöt verkligen av att bada i det. "

  Peter Uitsatikitse

  Fiskare och jägare
 • "Det är helt olikt Kulusuk. Där har vi mycket kläder på oss och här tar vi av oss allt.”

  Birthe Uitsatikitse

  Hemmafru
 • "Jag vill veta hur det känns att bada i havet.”

  Justus Utuaq

  Brandman och jägare
 • "Jag tycker att allt vi sett har varit mycket intressant.”

  Charlotte Uitsatikitseq

  Anställd på dagis
 • "Jag har lust till att komma tillbaka hit.”

  Mogu Utuaq

  Jägare
 • "Vi reser hem med oförglömliga minnen av resan.”

  Helene Utuaq

  Hemmafru

HUVUDROLLER

 • Anda Kuitse

  64 år, trumdansare

 • Peter Uitsatikitseq

  49 år, fiskare och jägare

 • Birthe Uitsatikitseq

  45 år, hemmafru

 • Justus Utuaq

  28 år, brandman och jägare

 • Charlotte Uitsatikitseq

  23 år, anställd på dagis

 • Niels-Ole Utuaq (Mogu)

  25 år, jägare

 • Helene Utuaq

  30 år, hemmafru

 • Augo Nathanielsen

  8 år

30 SEKUNDER AV NYA KÄNSLOR OCH UPPLEVELSER

La sonrisa del sol

Från att fiska i isvatten…

Till att njuta av Atlantens vågor

La sonrisa del sol

Från att sjunga och dansa på isen…

Till att känna Kanarieöarnas bris

La sonrisa del sol

Från anoraken och stövlarna…

Till t-shirt och baddräkt

La sonrisa del sol

Från slotten av is…

Till att känna den varma sanden

FRANCESC BAILÓN TRUEBA

Antropolog

Sedan han tagit licenciatexamen i Kulturell Antropologi (Universitet i Barcelona), beslöt han året 1997 ägna sig åt att studera och utforska inuitkulturen. Fram till nu har han gjort 21 expeditioner till Arktis, och koncentrerat sitt arbete till zonen Kalaallit Nunaat (Grönland). Han är lärare och föreläsare i teman om denna by, kulturell reseguide till Arktis och product manager greenland hos researrangören X-PLORE Viajes & Expediciones. Rådgivare för Teatre Nacional de Catalunya i verket Grönland (2012) regisserad av Jordi Faura och har arbetat som expert i inuitkultur i filmen Nobody wants the night (2015), regisserad av filmskaparen Isabel Coixet. Medhjälpare i National Geographic och författare av en del artiklar om inuitkulturen och av böckerna Los poetas del Ártico (Arktispoeterna). Historias de Groenlandia (Historier om Grönland) (2012) och Los inuit (Inuiterna). Cazadores del Gran Norte (Jägarna Högt upp i Nord) (2015). För närvarande anses han som en av de bästa specialisterna i detta tema i världsklass.

GUILLE CASCANTE

Filmregissör

Stiftare och partner samt filmregissör för Produktionsfirman Goroka, är han ansvarig för programmen Página 2 (Sidan 2) och Mapa Sonoro (Ljudkarta) i den Spanska Televisionen, El tamaño no importa (Storleken betyder ingenting) i Kanal Plus och programmen Cites 2.0 och Caràcter (Karaktär) i TV3, bland många andra produktioner. Han har också regisserat dokumentärerna Ecos del subsuelo (undre delen av jordmånens ekon) (TVE/RedBull), Rauxa Visual (TVE/TV3) och Palabras alrededor del mundo (Ord runt om i världen), vinnare av bästa spanska dokumentärfilm i Barcelona Sport Film Festival. Han har utfört sina senaste arbeten i Cabo de Hornos, och spelat in en dokumentär för Barcelona World Race och i den Arktiska Oceanen, där han regisserat dokumentären Latitud 80 med valar, delfiner och fjärilar i vilken han funderar på idén om att komma hem efter en resa i segelbåt på jordens mest avlägsna platser.

LAS IMÁGENES DEL ASTROFOTÓGRAFO DANIEL LÓPEZ

elcielodecanarias.com

Visita su página oficial: